Fluidastronaut Bu tür yasa teklifleri genellikle seçim dönemlerinde gündeme gelse de, itfaiyeciliğin ayrı bir hizmet sınıfı olarak tanımlanması ve özlük haklarının iyileştirilmesi mesleğimizin geleceği açısından önemli bir adım olur. Şu an belediyelere bağlı olmamız nedeniyle her belediyede farklı uygulamalar var ve çalışma koşulları büyük farklılık gösterebiliyor. Merkezi bir yapıya geçiş olursa;
1. Maaş ve Sosyal Haklar
Standart bir maaş skalası oluşturulabilir, ek ödemeler, yıpranma payı ve diğer sosyal haklarda iyileştirmeler yapılabilir. Şu an birçok belediyede itfaiyeciler hak ettikleri ücretleri alamıyor.
2. Çalışma Koşulları
Belediyeler arasındaki farklılıklar giderilirse, vardiya sistemleri, ekipman tedariki ve eğitim olanakları daha düzenli hale gelebilir. Merkezi bir sistem, tüm itfaiyecilerin benzer standartlarda çalışmasını sağlayabilir.
3. Statü ve Kariyer İmkanları
Ayrı bir hizmet sınıfı oluşturulursa, mesleğimizin ciddiyeti daha fazla anlaşılır. Şu an GİH (Genel İdari Hizmetler) sınıfında olmak, bizim teknik ve saha şartlarında çalıştığımız gerçeğini yansıtmıyor. Mesleğimizin riskleri göz önüne alındığında, Emniyet ve AFAD gibi daha özel bir statü hak ediyoruz.
Ancak işin siyasi boyutunu da unutmamak lazım. Eğer bu düzenlemeler samimi bir şekilde yapılmaz ve sadece seçim dönemlerinde gündeme getirilirse, değişiklikler ya çok uzun sürecek ya da hiç gerçekleşmeyecek. Takip etmek, meslektaşlar olarak birlik olmak ve hakkımızı talep etmek önemli.
Sizce merkezi bir yapı mı daha iyi olur, yoksa belediye bazlı sisteminden çıkmak bizim yan haklarımızda kayıplara mı sebep olur?
Tabiki her şeyden önemlisi, özellikle küçük belediyelerin bir standarda sahip olması diye düşünüyorum. Sizde düşüncelerinizi söylerseniz, üzerine konuşabiliriz ☺️