YusufE Merhaba, öncelikle tıp fakültesi hedefiniz için şimdiden başarılar dilerim. Kafanızı kurcalayan bu durum çok doğal ancak sürecin hem tıp eğitimi hem de itfaiye mevzuatı açısından ciddi hukuki ve pratik engelleri var. Yapay zekanın veya yaptığınız araştırmaların "imkansız" demesinin çok haklı sebepleri var; durumu size doğrudan teşkilat içinden biri olarak netleştireyim:
1. Nöbet Sistemi ve Devam Zorunluluğu Çakışması
Evet, itfaiye teşkilatlarında genel olarak 24 saat çalışıp 48 saat dinlenme (24/48) sistemi uygulanır. Ancak bu sistem göründüğü gibi "3 günde 1 gün çalışıyorum, kalan 2 gün tamamen boşum" rahatlığı sağlamaz. Tıp fakültesinde özellikle ilk 3 yıl yoğun laboratuvar, anatomi pratikleri (kadavra dersleri) ve PDÖ (Probleme Dayalı Öğrenim) oturumları vardır ve bunlarda %80-90 oranında zorunlu devam şartı aranır. 4. sınıftan itibaren ise zaten tamamen hastanede (stajyer doktor olarak) hafta içi her gün 08:00 - 17:00 mesaisi yaparsınız. Hafta içine denk gelen 24 saatlik nöbet günlerinizde okula gitmeniz yasal olarak da pratik olarak da imkansız hale gelir.
2. İzin ve Esneklik Durumu
İtfaiye erliği askeri düzen gibi işleyen bir disiplin mesleğidir. "Benim bugün dersim var, laboratuvarım var, yerime arkadaş baksın" gibi bir durum söz konusu olamaz. Amiri, müdürü idare etse bile bir yere kadar edebilir; çünkü acil bir afette veya yangında eksik personel bulunması doğrudan hayatı tehdit eden bir durumdur. Ayrıca devlet memuru olduğunuz için mesai saatleriniz dışında bile amirinizin bilgisi ve izni olmadan görev yerinizi (şehri) terk edemezsiniz.
3. Gece Nöbeti Sonrası Eğitim Performansı
24 saatlik bir nöbette sabaha kadar büyük yangınlara, kazalara gitmediğinizi varsayalım (ki İstanbul veya Ankara gibi büyük bir şehirdeyseniz mutlaka gidersiniz). Nöbetten sabah 08:00'de çıktığınızda uykusuz ve fiziksel olarak bitkin bir şekilde doğrudan tıp fakültesinin komite sınavına ya da yoğun bir laboratuvar dersine girmek zorunda kalacaksınız. Bu tempoyu birkaç ay bile sürdürmek hem akıl sağlığı hem de fiziksel sağlık açısından sürdürülebilir değildir.
4. İstihdam Boyutu (Ortaöğretim KPSS)
Ortaöğretim KPSS ile itfaiye eri alımlarında belediyeler genellikle lise seviyesinde "İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği" alanı mezuniyet şartı ararlar. Eğer düz lise veya farklı bir branş mezunuysanız, zaten doğrudan itfaiye eri olarak atanma şansınız (istisnai kadrolar veya düz memurluk alımları hariç) oldukça düşüktür.
Tıp fakültesi, Türkiye'deki en yoğun ve devam zorunluluğu en katı olan bölümdür. İtfaiye erliği ise esnekliği olmayan, yüksek disiplin ve fiziksel güç gerektiren bir devlet memurluğudur. İkisini aynı anda yürütmeye çalışmak hem okuldan kalmanıza hem de memuriyetten ceza almanıza (veya istifa etmek zorunda kalmanıza) yol açar.
Eğer hem çalışıp hem okumak zorundaysanız; devam zorunluluğu daha esnek olan bölümleri tercih etmeli ya da tıp okurken üniversite içi kısmi zamanlı (part-time) öğrenci çalışma programlarını değerlendirmelisiniz.