GorkemSvs Merhaba, BESYO eğitimin için şimdiden başarılar dilerim. Sorunun cevabına hem KPSS mevzuatı hem de tercih süreçleri açısından net bir açıklama getireyim:
Evet, sınava girebilir ve başvuru yapabilirsin.
Ancak burada dikkat etmen gereken çok önemli birkaç yasal kural ve zamanlama detayı var:
Mezuniyet Durumu: KPSS tercih kılavuzlarında yer alan kadrolara başvuru yapabilmen için, başvuru yaptığın gün itibarıyla o kadronun gerektirdiği öğrenim düzeyinden (yani senin durumunda liseden) mezun olman şarttır. Sen şu an üniversitede öğrenci olduğun ve henüz lisans diplomanı almadığın için sistemde en yüksek mezuniyetin "ortaöğretim" (lise) olarak görünür. Bu yüzden ortaöğretim kadrolarına başvurmana yasal bir engel yoktur.
Puanın Geçerlilik Süresi: Ortaöğretim KPSS puanı 2 yıl boyunca geçerlidir. Bu sene sınava girdiğinde alacağın puanı, önümüzdeki 2 yıl boyunca yapılacak tüm merkezi atamalarda ve belediyelerin açıktan itfaiye eri/zabıta alımı gibi ilanlarında kullanabilirsin.
Kritik Eşik (Lisans Mezuniyeti): Üniversiteden mezun olup diplomanı aldığın ya da mezuniyetin YÖKSİS sistemine işlendiği an, ortaöğretim KPSS puanın merkezi atamalarda geçersiz hale gelir. Çünkü mevzuat gereği bir aday, mezun olduğu en üst öğrenim düzeyinden tercih yapmak zorundadır.
Bu sene ortaöğretim KPSS'ye girip puanını cebine koyacaksın. Üniversiteden mezun olana kadar geçecek olan bu 2 yıllık süreçte lise mezuniyeti isteyen tüm ilanları ve alımları (itfaiye, zabıta, düz memurluk vb.) çok sıkı takip edip şansını deneyeceksin.
Eğer okul bitmeden atanabilirsen, hem memurluğunu yapar hem de okulunu tamamlayıp mezun olursun. Şimdiden çalışmalarında başarılar dilerim.